Op de fiets langs de parels van Velsen

Op de fiets langs de parels van Velsen
Foto © Ko van Leeuwen

Citymarketing heeft een gratis route uitgezet langs 18 culturele en monumentale parels in de gemeente Velsen. De fietsroute is bedoeld om bewoners en bezoekers te laten (her)ontdekken wat onze veelzijdige gemeente allemaal te bieden heeft.

Bij elke locatie hangt een qr-code waarmee je een video kunt bekijken met interessante weetjes of een spannend verhaal, waardoor de route ook zeer geschikt is voor kinderen. Aan het einde van elke video verschijnt een letter in beeld. Deze letters samen vormen een zin van 18 letters. En ook die zin is een verrassing. In ieder geval wordt duidelijk dat Velsen heel wat te vertellen heeft! De route is te vinden op ijmuiden.nl/ontdekvelsen.

De fietsroute kan in één keer worden gereden, maar dat hoeft niet natuurlijk. Onderweg is namelijk van alles te zien en natuurlijk zijn er heel wat gezellige plekken waar je kunt stoppen voor een hapje of een drankje. De route is daarom opgesplitst in een westelijk deel (route A) en een oostelijk deel (route B) met elk 9 locaties. Het is ook mogelijk om de locaties los te bezoeken, bijvoorbeeld als onderdeel van een wandeling. En misschien nodigt een locatie wel uit tot een langer bezoek.

De fietsroute Ontdek Velsen is ontwikkeld door Koel Creative Productions uit Driehuis in samenwerking met Citymarketing Velsen | .IJmuiden. De locaties die zijn opgenomen zijn het Bunker Museum IJmuiden, Dorp Velsen, Korenmolen de Zandhaas, Bibliotheek Velsen/KunstForm Velsen, Landgoed Duin & Kruidberg, Museumhuis Beeckestijn, Noordzeevis uit IJmuiden, Pieter Vermeulen Museum, Raadhuis voor de Kunst, Ruïne van Brederode, Zeesluis IJmuiden/SHIP, Informatieboerderij Zorgvrij, Stadsschouwburg Velsen, BUKO Stadion (Telstar), Thalia Theater, Zee- en Havenmuseum, IJmuiden Rauw aan Zee, Buitenplaats Velserbeek en ’t Mosterdzaadje. Plekken die bekend zijn, die een kennismaking waard zijn, die je aan bezoekers van onze gemeente wil laten zien en waar je misschien met andere ogen naar gaat kijken.

De fietsroute is een voorproefje voor zondag 12 september. Op die dag vindt het evenement Ontdek Velsen plaats. Culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven laten dan zien wat wij in tijden van corona hebben moeten missen en waar we ons weer op kunnen gaan verheugen. Bewoners en bezoekers kunnen bij de parels van Velsen terecht voor een unieke activiteit. Van de schouwburg tot de horeca en van de musea tot de maakindustrie. Deelname is gratis. Ontdek Velsen vormt tevens de start van het culturele seizoen en valt samen met de Open Monumentendag 2021.