Bezoek Den Spiesdraegers 1625 bij Ruïne van Brederode

Bezoek Den Spiesdraegers 1625 bij Ruïne van Brederode
© Ton van Steijn

De vroegere bewoners van Kasteel Brederode komen iedere maand een weekend weer tot leven. Dit kunnen de edelen zijn, maar ook de ambachtslieden van het kasteel. Ze ontvangen de bezoekers, lopen in middeleeuwse kleding rond voor een praatje, helpen met de horeca of doen wat andere werkzaamheden, zoals handwerken of boogschieten. Dit weekend met speciaal bezoek van Den Spiesdraegers uit 1625 met hun spiesen van wel 5 meter!

Nadat Hendrik II van Brederode, de Grote Geus, het vuur had aangewakkerd voor de Tachtigjarige Oorlog nam Willem van Oranje het stokje van hem over tot hij vermoord werd. De Marteltentoonstelling vertelt over de manier waarop Willem’s moordenaar gemarteld werd. Maar Den Spiesdraegers 1625 strijden door en roepen jong en oud op om zich aan te sluiten bij het leger van de Prins van Oranje!

Jongeren konden zich dit weekend aansluiten bij de Spiesdraegers en de verhalen van de strijders horen. De geus Nanning Onbevreescht vertelde over zijn geuzendaden en laat zijn wapenuitrusting zien. Jonge menschen die zich aansluiten krijgen dit weekend uiteraard ‘soldij’. Kenau Simonsdochter Hasselaer vertelde over het Beleg van Haarlem. Aagje de Vertelster zorgde er voor dat de herinnering aan Hendrik de Grote Geus voort zal leven.

%d bloggers liken dit: