Diploma uitreiking Natuurgidsenopleiding IVN Zuid-Kennemerland
Zaterdag 26 juni 2021 was in de Remonstrantse kerk in Haarlem de diploma uitreiking voor de IVN Zuid-Kennemerland Natuurgidsenopleiding 2019, NGO2019. Twintig afgestudeerde deelnemers van de opleiding ontvingen van hun begeleider het diploma en kunnen zich met trots Natuurgids noemen. Totaal deden de cursisten 18 maanden over de cursus tot natuurgids.
Het was een speciale dag, ook omdat de groep studenten in 2019 gestart was en in coronatijd de opleiding vorm moest krijgen. Door de 1,5 meter afstand regel was het helaas niet mogelijk familie en vrienden uit te nodigen om aanwezig te zijn. Dit zou de dag een extra dimensie hebben gegeven maar de mooie toespraken voorafgaand aan de uitreikingen maakte de dag een ceremonie als altijd. Tijdens het daadwerkelijk uitreiken van het diploma werden de verse natuurgidsen persoonlijk te woord gestaan door hun begeleider. Vaak uitgebreid en altijd bondig kregen de aanwezigen een beeld van de persoonlijkheden, intenties en ontwikkelingen van de studenten.
Coördinator van de NGO2019 Arend Reinink benadrukte in zijn toespraak dat het een opleiding is geweest die binnen het IVN niet snel vergeten zal worden. Voornamelijk rondom de planning zijn er steeds aanpassing noodzakelijk geweest. Met name de laatste maanden had het opleidingsteam het doel gesteld om de opleiding in juni af te ronden. “Dit is gelukt en we hebben ook bijna alles kunnen doen wat we wilden doen.”
Petra Schut, regiodirecteur IVN Noord-West feliciteerde alle deelnemers met het diploma. “Het dubbel feest: jullie hebben je diploma gehaald en ik wil iedereen feliciteren met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs (recentelijk toegekend aan IVN Nederland). We weten allemaal hoe belangrijk natuur voor ons is, voor onze gezondheid en ook voor kinderen.“ Het belang van goed opgeleide natuurgidsen wordt hiermee nog eens benadrukt.
Voorzitter Wim Swinkels verwoordde de trots van de afdeling, dat er weer een nieuwe groep afgestudeerde natuurgidsen binnen de afdeling zijn. “Het is een teken van de vitaliteit van onze afdeling. Regelmatig worden ideeën en initiatieven ververst en dit was in deze groep ook weer duidelijk te zien.” Ook was de voorzitter onder de indruk van de eindopdrachten die hij heeft kunnen zien. Elke afgestudeerde wil op zijn of haar eigen manier vormgeven aan de nieuwe natuurgids-status. Een aantal deelnemers wil daadwerkelijk als gids excursies gaan geven en daarbij een eigen thema of gebied uitdiepen. Anderen kiezen er liever voor de opgedane kennis te gebruiken voor meer bestuurlijke taken of voor hun dagelijkse werk. Er zijn verschillen, maar de grote algemene deler is de trots die overheerst. Het waren immers 18 uitdagende maanden.