Musicalvereniging Unidos ontvangt prijs voor Beste Musical

Musicalvereniging Unidos ontvangt prijs voor Beste Musical
Een deel van de vereniging was aanwezig tijdens de uitreiking. Foto aangeleverd

Musicalvereniging Unidos heeft op 12 juli een prijs ontvangen voor Beste Musical voor hun musical van Thorougly Modern Millie. De prijs, onderdeel van de Amateur Musical Awards, werd uitgereikt tijdens de Dutch Musical Night in de Jaarbeurs Utrecht. Deze awards worden ieder jaar georganiseerd om amateur verenigingen te belonen en onderscheiden. “Dit is de mooiste beloning die er is,” stelt voorzitter van het bestuur Wies Jongejan.

De musicalvereniging uit IJmuiden was genomineerd in twee categorieën. De musical Thoroughly Modern Millie was één van vijf genomineerd in de categorie Beste Musical. Ook was Daisy Paap-Carati genomineerd als Beste Hoofdrolspeler voor haar vertolking van Millie in dezelfde musical. Wies Jongejan, voorzitter van het bestuur, mocht de prijs voor Beste Musical namens de vereniging in handen nemen. “We hadden echt niet verwacht dat we deze prijs zouden winnen.”

Een juryteam van experts heeft de selectie gemaakt en de winnaar gekozen. Daarbij was Jacques D’Ancona de juryvoorzitter en ook Pia Douwes was betrokken. “Dit is de mooiste beloning die er is,” stelt Wies Jongejan. “De reactie van het publiek is natuurlijk allereerste goud waard, maar het is daarnaast super om deze onderscheiding van een vakjury te krijgen.”

Hoewel de musical bekend is op Broadway, is hij in Nederland nog redelijk onbekend. Hij is vertaald door een andere vereniging en ook maar enkele keren vertolkt. Wies: “We vinden het heel leuk om mensen wat nieuws mee te geven.”

De vereniging voerde Thoroughly Modern Millie in februari 2020 op, nog net voor de coronacrisis. Sindsdien hebben de theaterzalen landelijk en zelfs wereldwijd grotendeels leeg gestaan. De Dutch Musical Night vormde daarom een bijzondere ervaring met een volle zaal. Verschillende artiesten kregen de kans een optreden te doen die eerder in het jaar niet door kon gaan vanwege corona. Dat maakte de avond extra speciaal volgens Wies. “We hebben natuurlijk een heel raar jaar achter de rug, en deze avond echt heel bijzonder. Bovendien was alles heel goed en veilig geregeld.”

Foto’s zijn aangeleverd