Plaquette Jan Brasser onthuld

Plaquette Jan Brasser onthuld
© RTV Seaport / Ton van Steijn

In verband met de coronamaatregelen werd ook dit jaar de Dodenherdenking bij Tata Steel op dinsdag 4 mei zonder publiek gedaan. Tijdens de herdenking werd dit jaar in het bijzonder stil gestaan bij Jan Brasser, ook wel bekend als verzetsheld Witte Ko. In bijzijn van zijn nabestaanden werd hij postuum geëerd. Ook werd er een plaquette onthuld waarop zijn profiel staat afgebeeld.

Brasser heeft een heldenstatus in de regio IJmond, maar ook daarbuiten. Samen met de vermaarde verzetshelden Jan Bonekamp en Hannie Schaft voerde de geboren Uitgeester gewapende verzetsacties uit. Bij de Koninklijke Hoogovens, waar hij tussen 1939 en 1943 als smelter werkte, werd bijvoorbeeld onder zijn aanvoering de Februaristaking in gang gezet. Een dappere protestactie tegen de Jodenvervolging van de Duitse bezetter. Voor zijn heldenmoed kreeg Brasser een Koninklijke onderscheiding.

Na de oorlog hoopte Brasser terug te keren bij de staalfabriek. Maar dat blijkt tevergeefs, want de staalfabriek houdt de deuren voor Brasser – die in 1991 overlijdt – gesloten. De houding van de staalfabriek bleef lang kil richting de nabestaanden.

Een brief van de nabestaanden aan de directie van Tata Steel doorbrak in het najaar van 2020 de kilte. Tata Steel heeft vervolgens in overleg met dochter Anja Brasser en de kleindochters van Jan Brasser, samen met voormalig FNV voorman Jan Berghuis besloten om een plaquette te onthullen bij het Hoogovenmonument.

Hans van den Berg, directeur van Tata Steel Nederland, sprak tijdens de plechtigheid zijn bewondering voor Jan Brasser uit. “Een bijzonder uitstapje naar verzetsheld Jan Brasser die weliswaar de oorlog overleefde, maar toch ook weer niet. Hij was verzetsheld en eigenlijk ook slachtoffer tegelijk.”

“Het doet mij denken aan de uitspraak van schrijver Harry Mulisch: ‘Ik ben de oorlog’. Mensen die de oorlog hebben overleefd, maar toch altijd een soort van slachtoffer zijn doordat ze zijn wie ze zijn geworden, juist door de oorlog. Vaak kan dat generaties later nog zelfs versterkt doorwerken. Juist daarom is het zo belangrijk dat we blijven herdenken; met de huidige generaties; voor de volgende generaties”, aldus Van den Berg.

Tekst door mediapartner NH Nieuws.