VIDEO – Basisschool de Origon doet mee aan kinderklimaattop

VIDEO – Basisschool de Origon doet mee aan kinderklimaattop

Op 15 april vond de landelijke kinderklimaattop plaats in Velsen. Kinderen mochten hun mening en ideeën geven voor verbetering van het klimaat. 23 klassen door heel Nederland belden in naar de locatie in de raadszaal in Velsen. Uniek aan deze kinderklimaattop is dat er voor het eerst een kinderklimaatakkoord werd opgesteld.

Ter voorbereiding van deze dag hebben de leerlingen door het hele land gewerkt aan verschillende opdrachten en hun ideeën over verbeteringen van het klimaat uitgewerkt en in een poster verwerkt. Ze mochten hun beste ideeën tijdens de klimaattop presenteren.

Sebastiaan Dinjes, wethouder van onder meer klimaat, was gastheer van het evenement en kijkt terug op een fantastische en inspirerende dag. “Het is me opgevallen dat kinderen enorm betrokken zijn.” Het overvloeide namelijk met leuke en creatieve ideeën “Kinderen zijn super creatief. Ze hebben zelf een duidelijke visie. Gewoon: dit móét er gebeuren,” aldus de wethouder.

Dinjes vertelt over de leukste en opvallende ideeën. Zo kwamen kinderen met het idee ‘Eén boom er uit, twee er in’ waarbij met elke verwijdering van een boom, twee teruggeplant moeten worden. “Het is heel simpel als formule. Maar ik ben benieuwd wat er dan zou gebeuren als je dat zo neer zet.” Verder stelden de kinderen voor om minder vlees te eten, of zonnepanelen te plaatsen op lantarenpalen.

Een opvallend onderwerp die naar voren kwam, was het ophogen en versterken van dijken. “Dat vond ik wel een spannende. Zijn onze kinderen dan zo bang? Dat vond ik wel confronterend.”

De plannen zullen voorgelegd worden aan de Kamervoorzitter in Den Haag in de hoop dat het ook in de Tweede Kamer verder over gediscussieerd gaat worden.

Bekijk hier de beelden van het interview met wethouder Dinjes en de sfeerimpressie op locatie vanaf basisschool de Origon in IJmuiden.