Ruilen en lenen van puzzels bij de puzzelbieb in Santpoort

Ruilen en lenen van puzzels bij de puzzelbieb in Santpoort
Foto aangeleverd

Sinds zondag 11 april staat er een unieke puzzelbieb in de Hoofdstraat in Santpoort-Noord. Initiatiefneemster Door heeft de puzzelbieb aan huis opengesteld voor alle puzzelliefhebbers uit de omgeving. Met de puzzelbieb hebben mensen de vrijheid om op eigen gelegenheid langs te komen en een puzzel gratis te lenen of te ruilen met een eigen puzzel.

Tijdens dit coronajaar zijn er voor velen hobby’s verdwenen. Initiatiefneemster Door en haar man hebben in het puzzelen een goede ontspanning gevonden. Het wordt echter wel een dure hobby als je telkens een nieuwe puzzel moet kopen. En na één keer leggen is de spanning er wel van af. Daarom zijn ze begonnen met het ruilen van puzzels via Marktplaats en Facebook.

Het bijzondere is bovendien dat Door zelf niet puzzelt. Haar man legt de puzzels, zij regelt ze. Maar ook daar haalt de Santpoortse veel positiefs uit. “Je hebt toch telkens met verschillende mensen een leuk praatje via Messenger of bij het ophalen van de puzzels. Dat doet ook weer veel goeds.”

Door heeft de puzzelbieb neergezet zodat iedereen bij de puzzels kan wanneer ze zelf willen. De inspiratie kwam van de kleine bibliotheekkastjes die op verschillende plekken aan huis te zien zijn. Daar kunnen mensen gratis een boek van lenen of ruilen. De puzzelbieb heeft dezelfde grondslag. Mensen mogen een puzzel lenen, of een eigen puzzel omruilen met eentje uit de kast. De bieb is begonnen met tien puzzels, allemaal van 1000 stukjes. De bieb is te vinden aan het begin van de Hoofdstraat op nummer 50.

Het openstellen van de puzzelbieb aan de voordeur brengt ook wat risico’s met zich mee. Maar het stel vertrouwt op de goedheid van de mensen en kijkt vooral naar de positieve kanten er van. “Er is genoeg narigheid in deze tijd, ik hoop dat dit initiatief mensen wat leuks brengt.” Tot nu toe zijn er veel enthousiaste reacties binnen gekomen.