Achter de schermen bij vaccinatielocatie Dokweg

Achter de schermen bij vaccinatielocatie Dokweg
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Sinds maandag 12 april heeft IJmuiden zijn eigen vaccinatielocatie. In het voormalig tenniscentrum aan de Dokweg worden per dag zo’n 200 vaccinaties gezet. Wij namen een kijkje achter de schermen.

De vaccinatielocatie aan de Dokweg is op 12 april voor het eerst open gegaan. Bij deze locatie in IJmuiden zal zeven dagen per week worden geprikt. Per dag gaat het om 200 mensen. De locatie draait echter nog niet op volledige capaciteit. Dit alles is afhankelijk van de hoeveelheid vaccins die geleverd worden. Harm Groustra, woordvoerder van GGD Kennemerland, heeft aan mediapartner NH Nieuws laten weten dat de capaciteit volgens hem een veelvoud kan worden wanneer er straks meer vaccins beschikbaar zijn. Verder heeft Groustra genoemd dat er hier in IJmuiden gebruikt wordt gemaakt van het Pfizer-vaccin.

De vaccinatielocatie oogt erg goed georganiseerd. Buiten het gebouw is er een klein parkeerplaatsje aanwezig waar verkeersbegeleiders de mensen al voor het eerst ontvangen. Na binnenkomst moet men zich melden aan de balie. Daar wordt men doorgestuurd naar de administratie die nog even de gegevens checkt. Vanuit daar worden de mensen geprikt. Er zijn totaal vier kamertjes waar het prikken plaatsvind, waarvan er momenteel twee gebruikt worden. Over het algemeen is er een goede doorloop van mensen.

Na het prikken wordt iedereen doorgestuurd naar een wachtruimte waar men 15 minuten moet wachten in verband met eventuele bijwerkingen. Medewerkers van het Rode Kruis lopen houden daar toezicht mochten mensen niet lekker worden. Ook biedt de locatie een speciale plek waar mensen liggend gevaccineerd kunnen worden mochten ze het allemaal spannend vinden of niet tegen naalden kunnen. Als de 15 minuten om zijn, mogen de mensen het gebouw weer verlaten.