Auto na proefrit gestolen bij autodealer Velserbroek

Auto na proefrit gestolen bij autodealer Velserbroek

Een man die zich voordoet als potentiële koper en een auto meekrijgt voor een proefrit heeft bij meerdere autodealers in Nederland toegeslagen. Ook bij een autoverkoper in Velserbroek hebben ze hun bolide niet meer teruggezien. Brancheorganisatie BOVAG waarschuwt nu alle autodealers om alert te zijn.

Drie weken geleden stapte de oplichter binnen bij de autodealer in Velserbroek, zo vertelt de vestigingsmanager. “Hij was geïnteresseerd in een van onze Mercedes-auto’s en na overhandiging van zijn rijbewijs, waar wij zoals protocol een kopie van maken, kreeg hij de desgewenste auto mee voor een proefrit. Hij heeft de auto niet meer teruggebracht”, aldus de manager die direct aangifte van diefstal heeft gedaan bij de politie.

Velserbroek is niet de enige plaats die de man heeft bezocht. Ook bij verschillende filialen van een grote, landelijke autodealer was het al meerdere malen raak. Een werknemer gaf aan dat het bij hun op exact dezelfde manier is gebeurd, verspreid over meerdere van hun filialen verspreid over heel Nederland.

Brancheorganisatie BOVAG waarschuwt haar leden om alert te zijn. Volgens hem is de manier waarop hij te werk gaat opvallend: hij maakt telefonisch een afspraak om een model te bekijken, waarbij hij niet benoemt dat hij een proefrit wil maken. Tijdens de afspraak gedraagt hij zich als een voorbeeldige en geïnteresseerde klant. Wanneer de verkoper hem een proefrit aanbiedt, overhandigt hij een geldig rijbewijs en neemt hij de auto mee. Deze wordt vervolgens niet meer teruggebracht. 

“Hij heeft het vooral gemunt op auto’s van Mercedes Benz”, aldus BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens. “Het gaat om een bekende van de politie, die al eerder is veroordeeld voor het verduisteren van auto’s.” Hoewel BOVAG er voor nu vanuit gaat dat het om één dader gaat, sluiten ze niet uit dat er misschien sprake is van meerdere daders.

Het lijkt er op dat de dader zijn slachtoffers zorgvuldig uitkiest en alleen autodealers uitkiest die niet standaard iemand laten meerijden tijdens een proefrit. “Vooral bij grotere dealers gebeurt dat nog wel eens en krijg je de auto ‘zelfstandig’ mee”, stelt Huyskens.

“Ons eigen recherchewerk heeft tot nu toe opgeleverd dat het om minimaal zeven autodiefstallen zou gaan waaraan deze man wordt gelinkt. De eerste dateert van december 2020 in Beverwijk, de laatste begin april in Veenendaal”, aldus Huyskens. “Qua auto’s varieert het van Mercedes Sprinter, A-klasse en C-klasse tot een Volkswagen Golf.” 

“We raden autodealers aan om alert te zijn en de gegevens van de persoon die een proefrit wil maken door ons waarschuwingssysteem te halen”, zegt Huyskens. “Dan zie je gelijk of diegene op een zwarte lijst staat.”

De woordvoerder van de politie laat weten dat zij naar aanleiding van de aangifte van autodiefstal in Velserbroek een onderzoek zijn gestart en dat deze nog loopt. Over een eventueel verband met de andere vermiste auto’s kan hij verder niets zeggen.

Bericht door mediapartner NH Nieuws