Verwaarloosd pand Zuiderkruisstraat maakt plaats voor nieuwbouw

Verwaarloosd pand Zuiderkruisstraat maakt plaats voor nieuwbouw
© NH Nieuws / Dennis Mantz

Na jaren van onzekerheid verdwijnt het sterk verpauperde pand aan de Zuiderkruisstraat in IJmuiden uit het straatbeeld. Het moet in 2022 plaats gaan maken voor nieuwbouw. Omwonenden zijn blij over de ontwikkelingen, maar er zijn ook zorgen over wat er met de huidige bewoners en ondernemers zal gebeuren.

Mediapartner NH Nieuws sprak Alex van der Molen, voorzitter van het wijkplatform Zee- en Duinwijk. Hij vindt het verwaarloosde pand aan de Zuiderkruisstraat ‘geen porem’. Aan de buitenkant zijn onder andere betonrot, lekkages en scheuren in muren te zien. “Je waant je in een achterbuurt in Liverpool, maar bent gewoon in de vissersplaats in IJmuiden hoor. Dit moet in de 21ste eeuw toch niet meer kunnen? De buurt hunkert naar verbetering. Dat zal het hier echt goed doen”, zo weet hij.

Van der Molen vraagt zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen. “Dit alles sleept hier al zo’n vijftien jaar voort. Van een pandeigenaar die lang onvindbaar was tot een gemeente die veel te slap heeft opgetreden als het gaat om de verwaarlozing hier.”

Het duurt nog even voor de ontwikkelingen in gang worden gezet. De gemeente Velsen heeft laten weten dat er op z’n vroegst in de tweede helft van 2022 begonnen kan worden met de nieuwbouw aan de Zuiderkruisstraat. Het zou gaan om een pand van vier woonlagen. Het moet plaats gaan bieden aan 55 nieuwe appartementen, maar voor ondernemers is er in het nieuwe bestemmingsplan geen ruimte.

Onder meer een snackbar en een Chinees restaurant zullen op zoek moeten naar een nieuwe locatie. Buurtbewoners leven met hen mee. “Prachtig voor de buurt die nieuwbouw hoor, maar heel triest voor deze mensen. Ze kunnen toch niet zomaar even verkassen?”, vraagt buurvrouw Linda van Zolderen zich hardop af.

Velsen schrapt de winkelfunctie uit het bestemmingsplan, omdat het ‘niet meer past in de detailhandel visie’. “De gemeente kiest ervoor om in te zetten op het versterken van de kansrijke winkelcentra en op toeristische recreatieve plekken zoals aan de kust en het Havenkwartier/Oud-IJmuiden. Het gebied Zuiderkruisstraat valt daar niet onder”, aldus een woordvoerder van de gemeente tegen NH Nieuws.

Bericht door mediapartner NH Nieuws