AUDIO – Brownies&downieS biedt dagbesteding tijdens lockdown

AUDIO – Brownies&downieS biedt dagbesteding tijdens lockdown

Lunchroom Brownies&downieS in Haarlem biedt jongeren met een verstandelijke beperking een plek om te werken en leren. De jongeren moesten tijdens de eerste lockdown vorig jaar thuis blijven, maar toen de horeca opnieuw de deuren moest sluiten in december, is daar een andere oplossing voor bedacht. Momenteel wordt er dagbesteding verzorgd zodat ze toch worden geholpen met het hebben van een vast ritme.

Brownies&downieS is een franchise van 53 locaties over heel Nederland. Binnen de lunchroom krijgen de jongeren de mogelijkheid om alle werkzaamheden binnen de horeca onder begeleiding te leren en uit te voeren. Normaliter zijn er in het filiaal in Haarlem zes tot acht jongeren en vier begeleiders aan het werk. Vanaf december zijn de deuren echter gesloten. De lunchroom heeft een To Go Store waarbij mensen lekkernijen kunnen afhalen, maar dat blijft toch anders. Het team hoopt dat ze gauw weer in normale vorm gasten mogen ontvangen. “Naast dat de financiĆ«le situatie natuurlijk zwaar is, missen we ook gewoon de mensen om ons heen. Er staan momenteel 85 lege stoelen,” aldus Sjoerd Dekker, mede-eigenaar van Brownies&downieS Haarlem.

Tijdens de eerste lockdown vorig jaar zat iedereen thuis. Vanaf de strenge lockdown in december is er echter een vorm van dagbesteding opgezet. Er worden leuke dingen gedaan, maar ook krijgen de jongeren een stukje educatie mee. Het gaat bijvoorbeeld om lessen over voedingsleer of het volgen van landelijk nieuws. “Het sociale aspect en het dagritme is voor deze doelgroep heel belangrijk,” stelt Sjoerd.

Luister hier naar het volledige interview, onderdeel van live radioprogramma Home Alone.