AUDIO – Bewustwording jongeren rondom landelijke verkiezingen

AUDIO – Bewustwording jongeren rondom landelijke verkiezingen
Foto aangeleverd

Er zijn veel jongeren die het gevoel hebben dat de landelijke verkiezingen ver van hun bed zijn. Lars Steeneken is jongerenwerker bij Stichting Welzijn en legt in bijgaand fragment uit hoe hij met jongeren aan de slag gaat en hen betrekt bij de landelijke politiek.

Lars werkt met jongeren van verschillende leeftijden in Velsen-Noord. Een aantal van hen mag al stemmen, maar voor de anderen gaat het vooral om bewustwording. Veel van deze jongeren zijn nog niet geïnteresseerd in de politiek en staan ver weg van het gehele systeem. Daarom vindt Lars het belangrijk om hen een stukje educatie en bewustwording mee te geven.

Normaal gesproken organiseren ze een debat voor jongeren en nodigen ze alle partijen uit in om naar één van de locaties te komen. Vanwege COVID-19 hebben zij het dit jaar anders moeten inrichten. Nu ligt de focus vooral op het voeren van discussies en het beeldend maken met voorbeelden. Voor de verschillende doelgroepen bespreken ze onderwerpen in groepsvorm. Zo zijn het gesprekken en discussies over onze politieke systemen en ons kiestelstel, en het Nederlandse systeem in vergelijking met andere landen. Ook komt de uitleg aan bod over wat het in houdt om links of rechts te zijn, en hoe coalitievorming werkt. De jongeren gaan aan de slag met een stemwijzer en voeren daar discussie over.

Bovendien komen vragen en onderwerpen aan bod over welke standpunten de jongeren belangrijk vinden en wat daar goede oplossingen voor zijn. Hoe zien zij Nederland in de toekomst en hoe zou het er in een ideale wereld eruit zien?

In bijgaand geluidsfragment vind je het gesprek met Lars Steeneken. Het fragment was onderdeel van radioprogramma Jim Is Uit van 11 maart. Dit live programma is elke doordeweekse dag tussen 16:00 – 18:00 te volgen op de RTV Seaport radiozender of via rtvseaport.nl/live-radio.