AUDIO – Grote uitdaging voor kermisexploitanten

AUDIO – Grote uitdaging voor kermisexploitanten
RTV Seaport / fotograaf Ton van Steijn

Ook de attracties van kermisbedrijfhouders liggen al een jaar stil en zien de komende maanden nog geen licht aan de horizon. In bijgaand geluidsfragment komt Atze Lubach-Koers, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK, aan het woord.

Hij vertelt waar exploitanten allemaal tegenaan liepen het afgelopen jaar. Er is een sprankje hoop dat de kermis na de zomer weer kan gaan draaien, maar het seizoen is veel te kort. Normaal verdienen de kermisexploitanten hun geld tussen maart en oktober. Het water staat de kermisexploitanten inmiddels aan de lippen. Er wordt gewerkt aan een kort geding tegen de overheid. Daarnaast staat er donderdag 11 maart een actiedag gepland om aandacht te vragen voor de zaak.

Omdat normaal rond deze tijd de eerste kermissen hun deuren openen en het ‘reisseizoen’ aanvangt, gaan de vele exploitanten en hun gezinnen – Nederlandse kermisfamilies – de straat op om op ludieke wijze aandacht te vragen voor bovenstaande schrijnende situatie. In Amsterdam, Breda, Den Haag, Deventer, Groningen en Weert bieden zij om 11:00 uur hun lege agenda’s en portefeuilles aan bij burgemeesters, ‘kermiswethouders’ en landelijke politici.

In bijgaand geluidsfragment spreekt Atze Lubach-Koers over de uitdagingen. Het fragment was onderdeel van radioprogramma Home Alone. Dit live radioprogramma is elke dinsdag van 14:00 – 16:00 te volgen op de RTV Seaport radiozender of via rtvseaport.nl/live-radio.