RTV Seaport toont geschiedenis IJmuiden met unieke beelden

RTV Seaport toont geschiedenis IJmuiden met unieke beelden
Still uit 'Een voortvarend bedrijf'

De naam Wijsmuller is één van grote bekendheid in IJmuiden. De rederij was gestationeerd in IJmuiden en hield zich bezig met nationale en internationale scheepsberging. Dankzij een samenwerking met het IJmuider Zee- en Havenmuseum heeft RTV Seaport unieke archiefbeelden ontvangen over verschillende bergingsactiviteiten en over de geschiedenis van IJmuiden. 

Vanaf 9 maart wordt er elke week een andere video uitgezonden. De beelden zijn te zien op dinsdag- en vrijdagavond om 20:00, en op zaterdag- en zondagochtend om 10:00. De eerste drie weken zijn er uitzendingen te zien over de geschiedenis en het ontstaan van IJmuiden. De vier weken daarna worden er bergingen van Wijsmuller vertoond. De beelden zijn allen aangeleverd door Zee- en Havenmuseum IJmuiden.

Onderaan ziet u het overzicht. RTV Seaport is te vinden op Ziggo op kanaal 37, en met KPN op kanaal 1490.

Vanaf 1918 is Wijsmuller al een begrip in IJmuiden. In dat jaar vestigde het bedrijf zich in IJmuiden en startte met het uitvoeren van havensleepdiensten. Door de jaren heen heeft de rederij nationale en internationale sleepacties uitgevoerd. In 2001 werd de rederij, inmiddels uitgegroeid tot een multinational van aanzienlijke omvang, overgenomen door het Deense Mærsk. Mærsk integreerde de activiteiten met die van de sleepbootfirma Svitzer en sinds 2005 voert het bedrijf de naam Svitzer Amsterdam. SVITZER Amsterdam B.V. is onderdeel van Svitzer, een dochtermaatschappij van de Deense Maersk Group.

De volgende uitzendingen worden vertoond:

  • Week 10: Een Voortvarend Bedrijf. Een documentaire over IJmuiden van Rijkswaterstaat uit 2003.            
  • Week 11: Pas Op Het Haakkie. Een documentaire van de CCV over IJmuidense vletterlieden.
  • Week 12: Stad Aan De Haven. Een compilatie van een documentair reeks van Haas en Boom producties, uitgezonden door RTV NH in 2008.
  • Week 13: Wijsmuller: The Seehund Recovery. Engelse beelden van bergingswerkzaamheden Wijsmuller uit 2002.  
  • Week 14: Wijsmuller: Redding Tanker Kodima. Engelse beelden van bergingswerkzaamheden Wijsmuller uit 2002.  
  • Week 15: Wijsmuller: Salvage In Paradise. Engelse beelden van bergingswerkzaamheden Wijsmuller uit 1994.  
  • Week 16: Wijsmuller: History Of Succes. Engelse beelden over het verhaal en 150 jarig bestaan van Wijsmuller.