VIDEO – Kranslegging in Velsen-Noord bij herdenking Februaristaking

VIDEO – Kranslegging in Velsen-Noord bij herdenking Februaristaking
© Ton van Steijn

Op 25 februari was het precies 80 jaar geleden dat de Februaristaking plaatsvond. Tienduizenden burgers legden het werk neer om samen te protesteren tegen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks wordt deze staking op locatie in Amsterdam herdacht. Dit jaar hebben Lokaal FNV IJmond en het Jan Bonekamp Herdenkingscomité besloten om lokaal kransen te leggen. Dat is donderdag gebeurd in Velsen Noord.

Het was 80 jaar geleden dat duizenden mannen en vrouwen eendrachtig het werk neerlegden en in protest gingen tegen de vervolging van de joden door de Nazi’s. “Het unieke aan de Februaristaking is dat het de grootste en het meest massale burgerprotest is geweest in heel Europa`, aldus Conny Braam, van het Jan Bonekamp Herdenkingscomité.

Elk jaar nemen delegaties van Lokaal FNV IJmond en het Jan Bonekamp Herdenkingscomité deel aan het defilé langs de Dokwerker op het Jonas Daniel Meierplein in Amsterdam. Vanwege de Corona-maatregelen is die herdenking dit jaar niet openbaar. Daarom is besloten om de bloemen dit jaar dicht bij huis neer te leggen, en wel op een plek – het Jan Brasserplantsoen – dat zeer recent is vernoemd naar Jan Brasser. De man die destijds samen met anderen in de IJmond het voortouw nam in een staking bij de Hoogovens in IJmuiden, die men nu de Februaristaking 1941 noemt.