Documentaire over blueszanger Oscar Benton

Documentaire over blueszanger Oscar Benton
Oscar Benton en Johnny Laporte

Dinsdagavond 23 februari is op de KRO-NCRV documentaire het verhaal te zien over Oscar Benton, de Haarlemse blueszanger met die mooie, geraspte stem van het kaliber Joe Cocker. De 2Doc: Oscar Benton – I’m back, wordt uitgezonden op NPO 2 om 22.35 uur. Oscar had in de zeventiger jaren van de vorige eeuw met zijn Oscar Benton Blues Band een wereldhit met Bensonhurst Blues. In 2006 valt hij door overmatig drankgebruik van de trap in zijn eigen huis. Tijdens het lange revalidatieproces in verpleeghuis Velserduin wordt hij liefdevol verzorgd door zijn ex-vrouw Anne en door hun vriendin, de verpleegster Ria.

John Laporte, een van de gitaristen van de Oscar Benton Blues Band, is ervan overtuigd dat Oscar meer kan dan iedereen denkt. In een apart kamertje nemen ze songs op. Zin voor zin, noot voor noot, want Oscar kan door zijn hersenbeschadiging geen teksten meer onthouden. Het is de ultieme therapie. Oscar leeft ervan op, de muziek geeft hem nieuwe kracht. Het leidt tot een CD, met een albumpresentatie in het verpleegtehuis.

Oscar wordt tot over zijn oren verliefd op een vrouw. Hij heeft nauwelijks nog oog voor de mantelzorgers om hem heen. Dat komt hard aan, zeker als ook blijkt dat Oscar zijn nieuwe vriendin ten huwelijk vraagt. Direct na de trouwdag verhuist Oscar vanuit het verpleegtehuis naar de flat van zijn vriendin, waar ze klinken op een gelukkig en lang leven samen. Oscar Benton overlijdt vorig jaar november op 71 jarige leeftijd ten gevolge van een harststilstand.