Burgemeester Dales over onrust in Velsen

Burgemeester Dales over onrust in Velsen
© RTV Seaport

Op 28 januari kwam burgemeester Dales langs voor een gesprek tijdens Raadsplein TV, het live programma op RTV Seaport waarin de raadsvergaderingen gevolgd worden. Daarin stond de onrust en de veiligheid in de regio centraal.  

“Ik ben momenteel dagelijks in contact met de teamchef van de politie en de gebiedsofficier om af te stemmen hoe het beeld er uit ziet. En hoe moeten wij op dat beeld gaan reageren.” Zo moet er  iedere keer weer een aparte afweging gemaakt worden over welke reactie passend is bij de  dreigingen die er op het moment spelen. Burgemeester Dales is zelf tevreden over de afwegingen die tot nu toe gemaakt zijn. “Dat is soms door veel politie en de Koninklijke Marechaussee in te zetten, maar dan ook alleen als dat echt nodig is.”

Daarbij steunt de gemeente op de inwoners. Zij dienen als ogen en oren in de wijk, en die heeft de gemeente heel hard nodig. “Als u hoort dat er iets gaat gebeuren, geef het zeker door! Dat kan aan de gemeente of aan de politie.”

Ook heeft de burgemeester eerder deze week een oproep gedaan op ouders, inwoners en in het bijzonder verenigingen. Daarin vroeg hij onder andere sportverenigingen, voetbalclubs en scholen om hun leden op te roepen en te benadrukken dat het geen normaal gedrag is om te gaan rellen. “Ik ben blij dat deze organisaties mijn oproep hebben opgepakt. Zij hebben tegen hun achterban gezegd: Doen jullie hier aan mee, dan horen jullie niet bij onze club.”

Verder werd de angst van de ondernemers op de Lange Nieuwstraat besproken. Velen van hun voelden zich niet veilig en hebben hun ramen dicht getimmerd om schade van relschoppers voor te zijn. De burgemeester reageert: “De beelden die grijpen mij ook echt aan. Het liefst zou ik tegen die ondernemers zeggen: het is niet nodig. Vertrouw op mij, vertrouw op de politie, op de Koninklijke Marechaussee, wij gaan jullie beschermen. Maar omdat ik het niet 100% kan garanderen, snap ik die reactie vanuit de ondernemers.“