Tata Steel Chess Tournament start in coronaproof vorm

Tata Steel Chess Tournament start in coronaproof vorm
© RTV Seaport / PR

Vandaag gaat het Tata Steel Chess Tournament 2021 in Wijk aan Zee van start. Het schaaktoernooi is uniek na een jaar waarin veel toernooien zijn afgezegd. De speelzaal is coronaproof gemaakt en biedt ruimte voor veertien internationale grootmeesters om eindelijk weer achter een bord te strijden. Het Tata Steel Chess Tournament 2021 vindt plaats in De Moriaan in Wijk aan Zee en duurt tot en met 31 januari.

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit is het begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf, maar nu is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat. Normaal gesproken zouden honderden amateurschakers en bezoekers op het toernooi af komen, nu zijn enkel de grootmeesters en de organisatie aanwezig. De wedstrijden zijn voor liefhebbers ook online te volgen.

Er zijn veel maatregelen getroffen om het toernooi mogelijk te maken. Zo worden de spelers en leden van de organisatie tijdens het toernooi vier keer getest op corona. Er zijn speciale looproutes gemaakt en de schakers worden strikt gescheiden van andere aanwezigen. De grootmeesters hebben zelfs een aparte ingang.

Op het laatste momentje is er een verandering in de samenstelling ontstaan. Grootmeester Dubov bleek een coronageval in de naaste omgeving te hebben en moest afzeggen. Daardoor zocht toernooidirecteur Jeroen van den Berg tot op de donderdag voor het toernooi gezocht naar een vervanger. Die is gevonden in de 22-jarige Alexander Donchenko uit Duitsland. Na een coronatest is hij direct naar Wijk Aan Zee afgereisd.

Het laatste nieuws en informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.