Sloop La Belle gestart, hotel wordt gebouwd

Sloop La Belle gestart, hotel wordt gebouwd
© Ton van Steijn

In april 2016 werd het pand van café La Belle en voormalige sportschool Villa Sportiva verwoest door een grote brand. Het café was destijds nog actief en de chef-kok raakte zwaar gewond. De eigenaar van het verwoeste pand had een voorstel ingediend om er woningen te bouwen. Dat voorstel is echter afgewezen door de gemeente. Vorig jaar is het plan omgegooid en kwam er een voorstel voor een hotel. Dat werd wel goedgekeurd. Deze week is de sloop van het pand gestart.

Vorig jaar april sprak de Jutter met de eigenaar van het pand, Antheos Projectontwikkeling. Het bedrijf had eerder een voorstel bij de gemeente Velsen gelegd om er woningen te gaan bouwen, maar dat werd afgekeurd. Dit paste niet in het geldende bestemmingsplan.

Eigenaar Rieuwert van Bodegraven vertelde tegen de Jutter: “Er is een enorme woningnood en er wordt steeds geroepen dat daar wat aan gedaan moet worden, maar als het er op aankomt, zijn ze er niet.” Het plan is afgekeurd omdat er te weinig parkeerplaatsen zouden zijn. Hij zijn verbazing uit “Toen de sportschool en het café er nog zaten, hadden we recht op dertig parkeerplaatsen. Toen ging het pand in de hens en kwamen we terug met een nieuw plan, maar die dertig parkeerplaatsen waren we toen opeens kwijt. We moesten dus helemaal opnieuw beginnen.” Van Bodegraven noemde het een groot schandaal dat zijn plan voor woningbouw werd afgewezen.

De projectontwikkelaar heeft na de eerste afwijzing een nieuw plan opgesteld. Zo ontstond het voorstel om een hotel te bouwen met twintig kamers en twee woningen aan weerszijden. Dit plan is vorig jaar april goedgekeurd. Nadat het pand bijna vijf jaar leeg stond, begon deze week de sloop.