Genomineerden IJmond Duurzaam Award bekend

Genomineerden IJmond Duurzaam Award bekend
© RTV Seaport / PR

Op donderdag 11 februari 2021 wordt de IJmond Duurzaam Award 2021 uitgereikt. De Omgevingsdienst IJmond reikt de IJmond Duurzaam Award uit aan een bedrijf dat in bedrijfsvoering of product bewust kiest voor duurzaamheid. Dit jaar zijn de genomineerden BTAC Solutions in IJmuiden, Patina Dakdenkers in Beverwijk en Crown Van Gelder in Velsen-Noord.

Op 11 februari wordt tijdens de conferentie Upcycle Your Waste de winnaar bekendgemaakt. Het thema voor de prijs was dit jaar pionieren. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door een jury die bestaat uit wethouders en de winnaar van de laatste uitreiking. Bijwonen van de online bijeenkomst kan via www.odijmond.nl/kickoff-uyw.

  • BTAC Solutions is een elektronica-productiebedrijf, dat onder meer ledverlichting, prints voor beveiligingscamera’s en ontruimingssystemen voor bedrijven maakt. Eigenaar Willem Jonkman is al jaren bezig met verduurzaming binnen het bedrijf. Hij bouwde zeven jaar geleden zijn eigen warmtepomp en laat die samen met de warmte van zijn machines het gebouw verwarmen. Zijn afvalstromen houdt hij strikt gescheiden. Zijn motto: “Denk niet alleen aan je verdienmodel, denk aan je klein- en achterkleinkinderen.”
  • Patina Dakdekkers werkt onder andere aan dakrenovatie en –onderhoud. Ook legt Patina tuindaken aan en plaatst zij waterretentiedaken, voor het bufferen en geleidelijk afvoeren van regenwater. Samen met hun partners zoeken zij naar duurzame mogelijkheden. Zo kan men bijvoorbeeld kiezen voor biologische sedumdaken, mogelijk in combinatie met zonnepanelen. “Gaat het om verduurzaming? Dan is er een dak voor”, aldus Max Kwantes. Bovendien is hun nieuwe pand volledig energieneutraal, en voorzien van eigen zonnepanelen en laadpalen voor 12 elektrische auto’s.
  • Crown Van Gelder is een zelfstandige papierfabriek die al 125 jaar gevestigd is in de IJmond. Hun motto is ‘changing the world of paper’. Nadat ze 15 jaar geleden innovatief inkjet papier hebben ontwikkeld, presenteerden Crown Van Gelder en Cosun Beet Company onlangs bietenpulppapier Crown Native. Dit is een nieuwe papiersoort van houtvezels uit duurzaam beheerde bossen en bietenpulp. De productie van deze papiersoort zorgt voor minder CO2-uitstoot en fijnstof-emissies. Naast deze innovatie, zijn de medewerkers zelf ook bezig met duurzaamheid. De 100 medewerkers zijn deelnemer van duurzaam mobiliteitsprogramma IJmond Bereikbaar.