Wapenstok voor Velsense boa’s

Wapenstok voor Velsense boa’s
© RTV Seaport/PR

Vanaf maandag 4 januari beschikken de boa’s in de gemeente Velsen over een korte wapenstok als onderdeel van hun veiligheidsuitrusting. Velsen is één van tien gemeenten die hun handhaversteam hiermee mag uitrusten, in het kader van een landelijke pilot. De pilot duurt tot eind 2021.

De gemeente Velsen diende in september 2020 een aanvraag in bij het Ministerie van Justitie & Veiligheid om deel te nemen aan de proef voor het surveilleren van boa’s met een korte wapenstok. Burgemeester Frank Dales geeft de volgende reactie: “Ik ben blij dat onze handhavers vanaf nu met de wapenstok uitgerust zijn. Zij verdienen het om veilig te kunnen werken. Met de wapenstok naast de bodycam en het steekvest, beschikken zij nu over een veiligheidsuitrusting waarmee ze hun belangrijke werk voor de inwoners van Velsen goed en veilig kunnen doen.

De gemeente geeft aan dat de Velsense boa’s steeds vaker te maken krijgen met geweldsincidenten en bedreigingen bij de uitvoering van hun werk. “Onze handhavers verdienen het om veilig te kunnen werken. De uitbreiding met de wapenstok is nodig omdat de taken van de boa’s steeds uitgebreider worden, en de uitdagingen groter. Denk aan de handhaving van de coronamaatregelen en de aanpak van overlast door jongeren,” aldus burgemeester Dales.

De mishandeling van boa’s op het ‘Kleine Strand’ op Hemelvaartsdag 2020 is in dit kader illustratief en heeft veel aandacht gekregen, ook van de landelijke politiek. Toen keerde een groep jongeren zich tegen de gemeenteambtenaren. Eén van hen werd van achteren aangevallen. “Het incident maakte duidelijk dat boa’s de wapenstok als verdedigingsmiddel nodig hebben. Vanaf dat moment heb ik mij daar volledig voor ingezet. Ik ga mij er ook voor inzetten dat het niet bij dit ene jaar blijft, en dat onze handhavers blijvend met de wapenstok uitgerust zullen worden.”