Nieuwjaarstoespraak burgemeester Dales

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Dales
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Op nieuwjaarsdag keerde burgemeester Frank Dales zich tot de bewoners van Velsen in een nieuwjaarstoespraak. Deze werd door RTV Seaport uitgezonden op televisie en facebookpagina’s. In de toespraak blikte hij kort terug op het bewogen jaar 2020, licht hij de speerpunten voor 2021 toe en benadrukt hij hoop voor het nieuwe jaar.

De burgemeester blikte allereerste terug op de jaarwisseling en de aanloop daarnaar. “De aanloop naar deze jaarwisseling was bijzonder voor Velsen. Met spanning en onrust.”  De zaterdag voor kerst was er een demonstratie tegen de coronaregels bij het gemeentehuis in IJmuiden. De maandag voor kerst was er onrust in Velsen-Noord waarbij de burgemeester een noodbevel moest afgeven. Ook zijn er veiligheidsrisicogebieden aangewezen waar de politie preventief mocht fouilleren. “Een besluit waarvan je hoopt dat je hem niet hoeft te nemen. Maar voor de openbare orde en veiligheid was dit nodig.”

Ondanks het vuurwerkverbod was de nieuwjaarsnacht niet vuurwerkloos. “Dat had ik ook niet verwacht. Maar gelukkig wel veel minder vuurwerk dan andere jaren. Hierdoor zijn de zorg en onze ziekenhuizen deze jaarwisseling gelukkig aanzienlijk minder belast. Dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt.”

Er werd gesproken over de incidenten die plaatsvonden in Velsen. Zo was er een steekpartij in IJmuiden, ging de kerstboom in Velsen Noord in vlammen op en werd er schade aangericht. “Dat moeten we nooit normaal gaan vinden.”

De burgemeester blikte terug op 2020 en alle plannen die anders verliepen. “We hebben veel geleerd. Eén van de dingen die ik heb geleerd, is dat plannen maken fantastisch is, maar dat we ons moeten realiseren dat we in het nu leven.“

Vervolgens noemde hij de mishandeling van boa’s die met hemelvaart gebeurde. “Waar ik blij om ben, is dat hun veiligheid vergroot is: ze zijn nu uitgerust met een bodycam, een steekvest en een wapenstok om defensief te gebruiken. Vanaf aanstaande maandag 4 januari werken zij er mee. De handhavers die werken voor jouw veiligheid, moeten natuurlijk zelf ook veilig zijn.”

2020 stond volgens Dales in het teken van ‘anders’. “Herdenken. Gesprekken voeren. Ontmoeten. Vieren. Beleven. Samen genieten. We deden het anders afgelopen jaar. Met alle beperkingen, deden we het eigenlijk heel goed. Ik ben daar trots op, ik ben trots op jou en op heel Velsen. Wat we samen lieten zien, geeft me hoop voor de weg die we samen nog af gaan leggen.”

Met een aantal inspirerende verhalen van 2020 benadrukt Dales de gedachte “In Velsen helpen we elkaar”. “Dat wij elkaar helpen in Velsen, dat we elkaar redden als het moet, daar ben ik enorm blij om.”

Verder kijkt burgemeester Dales namens de gehele gemeenteraad vooruit naar 2021. Hij stelt dat de gemeente voor een uitdaging staat omdat ze bezuinigingen moeten gaan invullen in 2021. “Samen met de raad hebben we keuzes gemaakt om minder uit te geven, dat gaat helaas niet zonder pijn. Iedereen zal hier iets van merken. We weten: dit gaan we voelen, maar we verdelen het zo eerlijk mogelijk.”

Er wordt ingezet op zeven speerpunten.

  1. Schone lucht; er worden afspraken gemaakt met bedrijven  via een “lokaal klimaatakkoord”.
  2. Duurzame en innovatieve economie.
  3. Bestrijden en voorkomen van armoede.
  4. Effectieve en betaalbare jeugdhulp.
  5. Woningbouw.
  6. Aantrekkelijke leefomgeving dankzij de natuurgebieden.
  7. Vergroten van onze veiligheid. Vernieuwing van de aanpak rondom drugs en criminaliteit.

Aan het eind de toespraak benadrukt Dales dat 2021 voor hem in het teken van ‘hoop’ staat. “We moeten er samen aan werken. Mijn belofte aan jou: met volle kracht ga ik werken aan het jaar van hoop.Met de gemeenteraad. Met mijn medebestuurders. Met de medewerkers van de gemeente. Maar vooral met jou en alle andere Velsenaren. Met alle ondernemers en organisaties in onze gemeente. “

Burgemeester Dales eindigt de toespraak met zijn trots op Velsen. “Ik was al trots op Velsen. In 2020 is dat alleen maar gegroeid. En ik denk dat ik het komende jaar nog trotser ga worden. Laten we er samen een prachtig 2021 van maken.”