Vuurwerk tijdens jaarwisseling ondanks verbod

Vuurwerk tijdens jaarwisseling ondanks verbod
© Chris Hoppenbrouwer

Ondanks het landelijke vuurwerkverbod was de nieuwjaarsnacht niet vuurwerkloos. In de nacht van 31 december 2020 op 1 januari 2021 werd door heel Velsen op verschillende plekken alsnog vuurwerk afgestoken. Hoewel in de loop van de dag het afgestoken vuurwerk significant minder was dan andere jaren, ging het om middernacht alsnog los.

Burgemeester Dales reageerde op 1 januari tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. “De jaarwisseling was ondanks het vuurwerkverbod niet vuurwerkloos. Dat had ik ook niet verwacht. Maar gelukkig wel veel minder vuurwerk dan andere jaren. Hierdoor zijn de zorg en onze ziekenhuizen deze jaarwisseling gelukkig aanzienlijk minder belast. Dat was ons doel, daar streefden we samen naar. Dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt.”

Het afsteken van vuurwerk was voor deze jaarwisseling door het kabinet verboden. Vervolgens volgde de gemeente met een verbod op carbid schieten. Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 was het afsteken van klein vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten (categorie F1), wel toegestaan zolang dit geen overlast veroorzaakte voor de omgeving. Iedereen van 12 jaar en ouder mag dit vuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken.

In deze onderstaande video is te zien hoe de avond er uit zag in Oud-IJmuiden, gefilmd door een bewoner. In de loop van de dag en avond was er weinig vuurwerk te zien en te horen. Rond middernacht is er echter veel vuurwerk te zien in de hele omgeving.