Reddingsbrigade: Kom niet zelfstandig duiken op Nieuwjaarsdag

Reddingsbrigade: Kom niet zelfstandig duiken op Nieuwjaarsdag
© Reddingsbrigade

Reddingsbrigade Nederland raadt enthousiastelingen aan om 2021 niet te beginnen met een zelfstandige nieuwjaarsduik. Alle georganiseerde nieuwjaarsduiken zijn dit jaar afgeblazen en daardoor zijn er dus geen hulpverleners en lifeguards aanwezig op het strand. De nieuwjaarsduik kan echter grote effecten op het lichaam hebben en daarom levensgevaarlijke situaties opleveren.

De watertemperatuur ligt nu op zo’n 7 graden Celsius. Water met een temperatuur van minder dan 15 graden Celsius kan leiden tot onderkoeling en kramp, met verdrinking tot gevolg. Wie in koud water ‘duikt’ moet zich van deze risico’s bewust zijn. Als heftige reactie kan een ‘cold shock response’ ofwel koudeshock optreden. De Reddingsbrigade adviseert daarom de nieuwjaarsduik in de zee of in binnenwater ditmaal over te slaan. Een alternatief als de ’thuisduik’ is veilig als coronaproof.

Wie toch besluit het koude water in te duiken om het nieuwe jaar in te luiden, brengt mogelijk niet alleen zichzelf onnodig in gevaar, maar ook de lifeguards of andere hulpverleners die bij problemen alsnog moeten komen helpen. Bij een wilde duik ontbreken alle faciliteiten voor een veilig verloop, zoals bij een bewaakt evenement. Dat verhoogt het risico op ongelukken, terwijl er geen direct toezicht is en hulpverlening dus later geboden kan worden.