Jong geleerd is oud gedaan

Jong geleerd is oud gedaan

Vorig jaar werd Velsen-Noord onder handen genomen en woensdag was de beurt aan de kinderen van Zee- en Duinwijk om hun buurt de verlossen van het zwerfvuil. En ondanks het feit dat door Corona meer mensen thuis werken en niet op vakantie waren gegaan, viel de opbrengst mee. En dat valt niet tegen.

Het terrein naast Buurtcentrum de Dwarsligger, waar de activiteit plaatsvond, was in ieder geval een gezellige bende met muziek en kraampjes. ‘Geen Bende’ wordt jaarlijks georganiseerd door de Gemeente Velsen samen met Beestenbende, het Pieter Vermeulen Museum, woningbouwverenigingen, wijkplatforms, HVC en politie. De bedoeling is dat kinderen, dit jaar in verband met de veiligheid begeleidt door ouder of verzorger, zwerfvuil rapen in hun buurt. Er deden dit jaar ruim 75 kinderen mee en dat is best veel. Wat ook opviel is dat kinderen erg bewust zijn van het feit dat zwerfafval slecht is voor het milieu en dat ook duidelijk onder woorden kunnen brengen. Dat is hoopvol. Want jong geleerd is oud gedaan tenslotte.

Wethouder Floor Bal was dan ook trots: ,,Bedankt jongens, wat een geweldig resultaat. Het is minder dan voorgaande jaren maar dat is juist goed.” Werd in Velsen-Noord nog 80 kg opgehaald, woensdag is dat ruim 20 kg. Bal zegt: ”Het is natuurlijk wel zo dat plastic en blikjes het meest schadelijk zijn en niet zo veel wegen.” Jeleen is lid van De Beestenbende en vertelt de wethouder: ”Plastic doodt de dieren en is slecht voor het milieu.” En zo is het, vindt ook Floor Bal: ”Alles begint met een schone buurt, zeg dat ook maar tegen je vader en moeder.”