Velsen Virtueel Festival: bekijk vanaf nu de herhaling

Velsen Virtueel Festival: bekijk vanaf nu de herhaling
©Machiel Kraaij

Met een spetterend optreden van Latin Village-oprichter D-Rashid op het helikopterdeck van Forteiland IJmuiden kwam zondagavond 9 augustus een einde aan het allereerste Velsen Virtueel Festival. In een zeven uur durend live-programma werden oude beelden en interviews gekoppeld aan optredens in coronatijd – op lege festivalterreinen en op bijzondere locaties in Velsen. Vooral ‘s avonds werd het virtuele festival door een groot aantal mensen gevolgd vanuit huis, de tuin, op het strand of op het terras.

In het weekend waarin vier grote festivals zouden plaatsvinden hadden PreSail, Zomerfestival.IJmuiden, Dorpsfeest Santpoort, LatinVillage Festival, Koningsdag, Stadsschouwburg Velsen en Telstar de handen ineen geslagen om de inwoners van Velsen toch nog een festivalgevoel te bezorgen. Door de coronacrisis zijn grote evenementen verboden en het is maar de vraag wanneer deze weer in de oude vorm kunnen plaatsvinden. Artiesten als Yorick van Norden, Gerard Alderliefste, Full Count, Funky Diva Ezz, 100% Pretband, Barry Brand en The Local Boyzz maakten er met elkaar een uniek festival van. De huisband van het Velsen Virtueel Festival was Drie Vierkante Meter, dat elk festivalblok met een toepasselijk lied opende.

De organisatie kijkt terug op een geslaagd virtueel festival. Tientallen mensen reageerden via social media en whatsapp dat ze hadden genoten van de optredens. ‘Het is echt heel bijzonder wat we met elkaar hebben neergezet’, aldus initiatiefnemer Thijs Huijbens. ‘Dat alle organisaties samenwerken geeft aan hoe goed de saamhorigheid is in de gemeente. Het is uniek en laten we hopen ook eenmalig, want we kijken allemaal enorm uit naar het moment dat we weer naar een gewoon festival kunnen.’

Het Velsen Virtueel Festival werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Velsen (IJmuiden Rauw aan Zee), Provincie Noord-Holland, Rabobank, Zeehaven IJmuiden, Forteiland IJmuiden, No Nonsense Producties, Stichting PreSail Havenfestival IJmuiden en Stichting Citymarketing Velsen | .IJmuiden

Op zondag 16 en zondag 23 augustus vanaf 15.00 uur opnieuw uitgezonden op RTV Seaport en te bekijken op YouTube.