Reddingsbrigade heeft slecht zicht op zee

Reddingsbrigade heeft slecht zicht op zee
© RTV Seaport / Dennis Gouda


De IJmuider reddingsbrigade heeft het druk deze dagen. Heel druk. En dan is het bijzonder gevaarlijk dat vanuit reddingspost De Waeker het zicht op zee erg slecht is. Want tussen de reddingspost en het strand ligt een steeds groeiende duintop. En daar kan niets aan gedaan worden want de duinen behoren tot de Lijst van Natura 2000 gebieden.

De IJmuidense Reddingsbrigadevrijwilliger Kees Buis draait momenteel dagen van minimaal 12 uur. Maar zijn werk, en dat van alle andere vrijwilligers, wordt ernstig bemoeilijkt door die steeds hoger wordende duintop. Een levensgevaarlijke situatie dus die LGV voorlegde aan de gemeente afgelopen week. Leo Kwant van LGV stelde: ‘Het mag niet zo zijn dat een duintop belangrijker is dan mensen levens’. En verder werd de vraag aan de raad gesteld: ‘Is het college het met mij eens dat, nu ook het toezicht via de camera niet meer functioneert, de veiligheid van de badgasten niet meer gegarandeerd kan worden?’

De situatie is inderdaad nijpend zegt Buis: ‘’In 2013 konden we vanuit het dakterras van de toren nog naar Zandvoort kijken. Dat werd steeds lastiger. We hebben natuurlijk de gemeente ingeschakeld maar sindsdien is het duin vijf tot zes meter gegroeid. Dat beperkt het zicht dus ernstig, niet alleen nu met die drukke dagen maar altijd. Er zijn hier zomer en winter veel kitesurfers en die moeten ook in de gaten gehouden worden.’’ De camera’s schijnen ook een vaag beeld te geven. Er is duidelijk sprake van een impasse die op een oplossing wacht. Liever vandaag nog dan gisteren als het aan de IJmuider Reddingsbrigade ligt. Overigens wordt er in deze weken landelijk veel aandacht besteed aan de levensgevaarlijke muien voor onze kust. Kijk voor info op de website van Reddingsbrigade Nederland en let op de waarschuwingsborden.

Foto’s: © RTV Seaport / Dennis Gouda, Tekst: © Ingeborg Baumann