Veilig zwemmen in zee

Veilig zwemmen in zee
Foto RTV Seaport/PR

Het is de tropisch warm en dat blijft het nog wel even. Gelukkig wonen we hier in Velsen vlak bij het ruime strand en de zee. De IJmuider Reddingsbrigade is actief en staat ook klaar om goede raad te geven als het gaat om veilig zwemmen en recreëren in en bij de zee.

Oververhitting

De kans op oververhitting is groot, de lifeguards van de IJmuider Reddingsbrigade zijn hierop getraind maar er wordt ook aangeraden om bij het vermoeden van oververhitting eerst 112 te bellen. De campagne ‘Aan de slag voor meer veiligheid’, gestart in 2019 en dit jaar voortgezet, omvat drie posters: Zee, Mui en Binnenwater in verschillende talen.

Veiligheid

De veiligheid ligt primair bij de zwemmers en sporters. Lees de info borden, let heel goed op je kinderen, weet wat de waarschuwingsvlaggen betekenen. En weet wat je moet doen mocht je in een mui terechtkomen. De stroming kan gerust 15 kilometer per uur zijn. De beste zwemmers ter wereld halen 8 kilometer per uur. Dus dat haal je nooit. Laat je meevoeren, de zee in. Dat gaat tegen je intuïtie in, maar is echt het beste. Zodra de stroming minder sterk is, zwem je een stukje parallel aan de kustlijn. Je komt dan vanzelf op of voor een zandbank terecht. Rust daar even uit en zwem verder naar de kust.

De IJmuider Reddingsbrigade biedt ook informatie over hoog- en laagwater. Bij eb (of afgaand tij; een daling van de waterstand) krijgt stroming een ‘duwtje in de rug’; dat maakt bijvoorbeeld een mui nog verraderlijker! Bij oostenwind wordt het gebruik van (opblaasbare) drijfmiddelen ten strengste ontraden, omdat er dan een grote kans op afdrijven bestaat.

Kijk voor meer info: https://www.ijrb.nl/