Tentoonstelling Sail IJmuiden in Zee- en Havenmuseum

Tentoonstelling  Sail IJmuiden in Zee- en Havenmuseum
Foto: Ko van Leeuwen

Maandenlang waren de deuren van het Zee- en Havenmuseum gesloten. Vrijdagmiddag was het zover en opende Florian Vreeburg, directeur van KVSA samen met wethouder Jeroen Verwoort de tentoonstelling SAIL IJMUIDEN.

Het museum beheert juweeltjes van scheepsmodellen, met aandacht en precisie gemaakt. Deze modellen kunnen nooit in de permanente tentoonstellingen worden getoond, omdat zij geen directe binding hebben met IJmuiden of met de geschiedenis van de IJmond. Deze schepen hadden wel in de sail-in parade van SAIL Amsterdam kunnen meevaren. 

Met de tentoonstelling SAIL IJMUIDEN laat het museum het publiek genieten van een parade van prachtige modellen van ‘sailwaardige schepen’, zoals de ‘Amerigo Vespucci’, de ‘Groene Draak’ en de ‘Danmark’. en de clipper “Stad Amsterdam’ waaraan de Velsenenaar Chiel Geldermans jaren aan heeft gewerkt. Hij vertelt hierover maandag 6 juli tijdens het live radioprogramma op Seaport FM Home Alone.

De sail-parade van scheepsmodellen in het museum wordt gecombineerd met een (verkoop) expositie van maritiem schilder Willem Eerland waaronder de clipper ‘Stad Amsterdam met de Shabab Oman II’, de ‘Passat’ en de ‘Viking’. Ook toont Willem Eerland een aantal zeilschepen van de beroemde Finse rederij Gustaf Erikson, waaronder de viermaster ‘Moshulu’,

De tentoonstelling ‘SAIL IJMUIDEN’ is te zien tot en met 31 oktober.

Het museum is geopend op woensdag- zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Voor de spelregels voor een bezoek aan het museum zie www.zeehavenmuseum.nl.

%d bloggers liken dit: