Reddingsbrigades bereiden zich voor

Reddingsbrigades bereiden zich voor
Foto: IJRB / Ko van Leeuwen

Ook de reddingsbrigades prepareren zich hoe in coronatijd verantwoord gebruik is te maken van recreatiegebieden en stranden. Zij treden in overleg met gemeenten en veiligheidsregio’s over bijvoorbeeld de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen. De verwachting is dat de meeste reddingsbrigades daardoor in staat zijn per 1 juni hun inzet, in enigszins aangepaste vorm, op te pakken.

Reddingsbrigades hebben enerzijds voldoende inzetbare lifeguards beschikbaar voor het uitvoeren van levensreddende handelingen maar het is anderzijds niet verantwoord om er veel in te zetten. De reddingsmethoden en de werkwijzen zijn waar mogelijk aangepast om de handelingen zo veilig mogelijk te kunnen doen. Maar het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) tijdens een redding in of op het water is vrijwel niet mogelijk. Er wordt daarom niet alleen een beroep gedaan op de vaardigheden en de moed van de (vrijwillige) lifeguards, maar tevens op begrip en medewerking van recreanten.

Reddingsbrigade Nederland heeft met het oog hierop een speciale poster ontwikkeld, die alle reddingsbrigades aan het publiek zullen tonen. Deze poster zal ook via de (social-media)kanalen van Reddingsbrigade Nederland onder de aandacht worden gebracht.