Plaquette voor verzetsheld Jan Bonekamp

Plaquette voor verzetsheld Jan Bonekamp
Foto RTV Seaport/PR

Bij het graf van verzetsheld Jan Bonekamp op de Westerbegraafplaats in IJmuiden wordt maandag 4 mei een plaquette onthuld. De onthulling wordt verricht door Conny Braam, voorzitter van het herdenkingscomité in aanwezigheid van wethouder Bram Diepstraten. De plaquette is ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding gemaakt op initiatief van de begraafplaatsbeheerder Marcel van Soest.

Vanwege Corona kan de bloemlegging en onthulling niet in bijzijn van publiek plaatsvinden.
Na 20 uur zal de ceremonie en de toespraak van vakbondshistoricus Sjaak van der Velden en het optreden van Daan van Putten en Nicolette Knape te zien zijn op de Facebook-pagina van het Bonekamp Herdenkingscomité.

Over Jan Bonekamp schrijft Conny Braam: “Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers.”