Gershwins Rhapsody in Blue

Gershwins Rhapsody in Blue
© RTV Seaport / PR

Zondag 15 maart om 15.00 uur speelt de pianist Sergey Smirnov een Amerikaans programma met The  Rhapsody In Blue van George Gershwin. Van John Adams worden Phrygian Gates en China Gates uitgevoerd.

Gershwin, zoon van Oost-Europese ouders, werd in Amerika geboren, geldt als de eerste componist van Amerikaanse muziek. Hij creëerde  uit de smeltkroes van culturen een eigen geluid en werd de beroemdste schrijver van muziek voor Broadway. Zijn Rhapsody in Blue oogstte vanaf de première in 1924 direct groot succes. Het werd zijn visitekaartje.

Sergey Smirnov soleerde met de Rhapsody menig keer met orkest, maar toen hij onlangs een versie voor piano solo hoorde, wist hij direct dat hij die wilde gaan uitvoeren. Passend in het programma is  de muziek van John Adams (1947). Een veel gelauwerde componist uit de hoek van de minimal music.