Santpoort-Noord krijgt een BIZ

Santpoort-Noord krijgt een BIZ
FOTO : RTV Seaport / Ron Pichel

Het winkelgebied van Santpoort-Noord wordt een BedrijvenInvesteringsZone (BIZ). Twee derde van de betrokken ondernemers stemde voor en dit was net genoeg om de BIZ voor vijf jaar in het leven te roepen.

Daarmee krijgt de gemeente Velsen na het Havengebied en het centrum van IJmuiden een derde BIZ. In zo’n zone worden activiteiten ontwikkeld gericht op promotie, inrichting, aankleding, leefbaarheid en veiligheid van de openbare ruimte.

In Santpoort-Noord neemt de BIZ de activiteiten van de ondernemersvereniging over. Het bestuur van deze vereniging wordt het bestuur van de BIZ. Het belangrijkste verschil is dat het lidmaatschap van de ondernemersvereniging vrijwillig is, terwijl alle ondernemers in het BIZ-gebied automatisch lid zijn. Hun financiële bijdrage wordt geïnd via de gemeentelijke belastingheffing.

Dit betekent dat de kosten van alle activiteiten, zoals bijvoorbeeld het ophangen van kerstverlichting en het organiseren van de kerstmarkt, door alle bedrijven wordt betaald. Voorheen gebeurde dit door de ongeveer 70% van de Santpoortse ondernemers die lid waren van de ondernemersvereniging.