Onthulling Holocaustmonument op Plein 1945

Onthulling Holocaustmonument op Plein 1945
foto RTV Seasport/Ton van Steijn

Maandag aan het eind van de middag heeft burgemeester Frank Dales samen met Frits Vermeulen van het 4 en 5 mei comité het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht onthuld op het Plein 1945.  Het was maandag 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Het complete lichtmonument van kunstenaar Daan Roosegaarde bestaat uit 104 duizend stenen, verwijzend naar de 104 duizend uit Nederland gedeporteerde Joden, Sinti en Roma. Het lichtmonument is geïnspireerd op de Joodse traditie om steentjes op graven en Holocaust-monumenten te leggen. Levenslicht bestaat uit een cirkel herdenkingsstenen die om de paar seconden oplichten en dan weer uitdoven. De stenen hebben zich verspreid over verschillende gemeentes, waaronder Velsen.