Interpellatie en motie maken raad spannend

Interpellatie en motie maken raad spannend
Foto RTV Seaport / Gertjan Huijbens

De agenda zelf stelt niet zoveel voor, maar een door het CDA aangevraagd interpellatiedebat en een door de VVD ingediende motie kunnen de raadsvergadering vanavond, donderdag 19 december, toch spannend maken.

Beide onderwerpen hebben te maken met samenwerking in de IJmond. De interpellatie gaat over de re-integratietrajecten van IJmond Werkt! Wethouder Marianne Steijn kwam vorige maand met het bericht, dat Velsen hier onverwachts meer voor moet betalen door een aanpassing van de verdeelsleutel voor de kosten over de vier deelnemende gemeentes Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest.

Fractievoorzitter Annekee Eggermont van het CDA heeft hierover een aantal schriftelijke vragen gesteld, die ze vanavond beantwoord wil krijgen. Zo vindt zij het vreemd dat het college van Velsen beweert dat er nooit met de andere gemeentes over de verdeelsleutel is gesproken, terwijl die andere gemeentes beweren dat dit wél is gebeurd.

De motie van VVD-raadslid Tilly Mastenbroek, die door een paar andere belangrijke partijen mede is ondertekend, legt een bommetje onder de IJmond-samenwerking. In afwachting van de heroriëntatie op de strategische positie van de gemeente Velsen, vorige week in een sessie besproken, stelt zij voor om de samenwerking in de IJmondcommissie met Beverwijk en Heemskerk tot nader order in de ijskast te stoppen.

De integrale uitzending van de raadsvergadering is te zien via onze zender, website en raadsplein.tv en begint om 19:20 uur met een voorbeschouwing met Annekee Eggermont (CDA)en Ben Hendriks (PvdA).