IJmond maakt zich grote zorgen om Tata

IJmond maakt zich grote zorgen om Tata
© RTV Seaport / PR

De drie gemeentes in de IJmond maken zich grote zorgen over de aankondiging van Tata Steel dat er in Europa 3.000 banen verdwijnen bij het bedrijf. Deze forse bezuiniging raakt vooral de vestiging in IJmuiden: naar verluidt verdwijnen hier 1.650 banen.

B&W van Beverwijk, Heemskerk en Velsen begrijpen dat deze boodschap er behoorlijk inhakt bij de medewerkers van Tata Steel IJmuiden. ‘Wij delen hun vragen en zorgen’, zeggen de drie colleges in een gezamenlijk persbericht. ‘Onze verbondenheid met het bedrijf en haar medewerkers is groot. Tata Steel is immers al meer dan 100 jaar een belangrijke motor in de economie van de IJmond en de grootste werkgever in deze regio.’

Donderdagavond heeft de gemeenteraad van Velsen een motie met soortgelijke strekking aangenomen.

Vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid blijven de drie gemeentes het gesprek voeren met de directie over de toekomst van het staalbedrijf. Zij wijzen er op dat Tata IJmuiden een hoogwaardige kwaliteit staal produceert en daarbij innovatieve productieprocessen toepast op weg naar een klimaatneutrale productie. Daarmee liggen er juist volop kansen om de CO2-uitstoot te verminderen.