Ser-Vies maken met fijnstof bij #BRAK

Ser-Vies maken met fijnstof bij #BRAK
© RTV Seaport / PR
Met Hollandse Luchten meten bewoners zelf de luchtkwaliteit in IJmuiden. Maar hoe kunnen we zichtbaar maken wat er gemeten wordt? Daar hebben architect Iris de Kievith en ontwerper Annemarie Piscaer uit Rotterdam een oplossing voor. Ze kunnen fijnstof oogsten en gebruiken het als glazuur voor keramiek. Ze maakten er al een Rotterdams servies mee. Daarmee vragen ze op een ludieke manier aandacht voor luchtkwaliteit.

Zondag 24 november is het de beurt aan IJmuiden om een servies te ontwikkelen. #BRAK en Pieter Vermeulen Museum hosten die dag van 13.00 tot 17.00 uur een Ser-Vies workshop in het wikkelhuis in IJmuiden. De kleur van het servies dat gemaakt wordt met het IJmuidense fijnstof is een weergave van de luchtkwaliteit.

Als voorbereiding op de workshop gaan deelnemers zelf fijnstof oogsten. De handleiding krijgen deelnemers toegestuurd als ze zich aanmelden voor de workshop. Op de 24e wordt het servies zelf niet gemaakt maar gaan de deelnemers een ‘fijnstofstaal’ maken van het door hen geoogste fijnstof.
Zowel de stalen als het geoogste fijnstof dat over is, gaan mee met Annemarie naar haar atelier. Daar bakt ze de stalen waarna deze naar de workshopdeelnemers worden opgestuurd. De kleur van de staal is een weergave van de luchtkwaliteit. Als er voldoende geoogst fijnstof over is maakt zij een Ser-Vies van IJmuidens fijnstof. Het is de bedoeling het eventuele IJmdense Ser-Vies te exposeren op verschillende plekken in Velsen.
Meer informatie op brakijmuiden.nl.