Massaontslag dreigt bij Tata Steel

Massaontslag dreigt bij Tata Steel
© RTV Seaport / PR

Bij Tata Steel dreigt een grote ontslagronde met mogelijk duizenden ontslagen in IJmuiden. Dat meldt de Volkskrant vandaag op haar voorpagina. Maandag is uitgelekt dat de moedermaatschappij uit India bij haar Europese activiteiten voor 830 miljoen euro wil bezuinigen. 

In de personeelskosten zou voor 170 miljoen euro moeten worden gesneden. Dat komt volgens vakbonds­bestuurders neer op ongeveer 2.500 banen. Waar de ontslagen vallen, is nog niet bekend. Tata Steel heeft in IJmuiden de grootste productielocatie. Het plan wordt vandaag voorgelegd aan de vakbonden. Daarna moet het verder worden uitgewerkt en komt er meer duidelijkheid.

John de Vries van de FNV wijst erop dat er formeel nog een werkgelegenheidsgarantie tot oktober 2021 ligt. Ook vakbond CNV verklaarde dat een grote reorganisatie niet volgens de afspraken is en ook niet past bij het bedrijf uit IJmuiden, dat nog winst zou maken.De Britse tak van Tata kampt al langer met verliezen. Maar de laatste tijd gaat het ook minder goed in IJmuiden, een van de modernste staalbedrijven in Europa. De fabriek met bijna 9.000 werknemers maakt staal voor de automobiel- en verpakkingsindustrie. Vooral de automobielindustrie heeft het moeilijk, met name in Duitsland. Daarnaast is het Tata Steel getroffen door heffingen van de Amerikaanse president Trump.