Tweede deurkas sluis succesvol afgezonken

Bij de aanleg van de nieuwe zeesluis IJmuiden heeft Rijkswaterstaat een belangrijke mijlpaal bereikt. Ook de tweede deurkas (caisson) van de nieuwe sluis  is succesvol afgezonken en ligt op zijn definitieve positie. In deze deurkas van het binnenhoofd rolt straks de sluisdeur aan de kanaalzijde in en uit en is tevens plaats voor de reservedeur.

 In de afgelopen maanden heeft aannemersconsortium OpenIJ (een combinatie van BAM en VolkerWessels) het caisson ruim 18 meter gecontroleerd afgezonken. Een technisch hoogstandje waarbij de deurkas centimeter voor centimeter op de juiste diepte werd geplaatst. De deurkas is 81 meter lang, 55 meter breed en 28 meter hoog. Het gewicht bedraagt 150.000 ton.

Volgens planning varen de eerste schepen begin 2022 door nieuwe zeesluis.