Beperking honden rond het Kennemermeer

Beperking honden rond het Kennemermeer
Foto RTV Seaport/PR

In het Natura 2000-gebied rond het Kennemermeer lopen vaak honden los. De gemeente gaat honden aan de oostzijde, het meest kwetsbare gebied, van het Kennemermeer verbieden. Langs het fietspad aan de oostzijde en in de rest van het gebied mogen honden wel komen. Hierdoor kunnen mensen met hun hond een rondje om het meer blijven lopen.

De gemeente is in april 2018 een proef gestart in het natuurgebied rond het Kennemermeer, waarbij bezoekers met hond(en) werden verzocht niet ten oosten van het meer te lopen. De aanleiding was dat de beheerder van het gebied (Vrienden van het Kennemerstrand) steeds meer honden signaleerde en van mening was dat dit ten koste ging van de natuur. Het doel van de proef was om te onderzoeken of minder honden in dit kwetsbare gebied een positief effect zou hebben op de natuurwaarden.

De gemeente heeft tijdens de proef regelmatig gesprekken gehad met negen lokale hondenuitlaatservices (HUS), strandhuisjes-verenigingen, natuurorganisaties en de erfpachter van het gebied; Kennemerstrand NV. De meningen van deze partijen lopen zeer uiteen. Om ook andere bezoekers van het gebied hun stem te laten horen is begin januari een enquête uitgezet. Ook daaruit blijkt een veelheid aan meningen. Natuurbescherming én ruimte voor honden waarvoor formeel een aanlijnplicht in dit gebied geldt.

De gemeente heeft met dit besluit geprobeerd de gulden middenweg te vinden, zodat iedereen prettig van het gebied gebruik kan blijven maken en de natuur voldoende beschermd wordt.