Zeilbrik de Morgenster blikvanger tijdens Havenfestival

Zeilbrik de Morgenster blikvanger tijdens Havenfestival
Foto RTV Seaport/Netty Struijs

De Vissershaven ligt tijdens het Havenfestival aanstaande weekend vol met interessante schepen. Blikvanger is het tallship De Morgenster, die op zaterdag om 11.00 uur en 14.00 uur uitvaart voor een tocht op zee. Tickets voor deze rondvaart kosten € 40,00 en zijn te koop via havenfestivalijmuiden.nl.

Omdat het schip dit jaar 100 jaar bestaat hebben de vrijwilligers van het festival maandag 24 juni op uitnodiging van de eigenaren Marian en Harry Müter een zeiltocht gemaakt van Scheveningen naar IJmuiden. Onder leiding van kapitein Jakob Fremgen en onder een strak blauwe hemel genoten de genodigden van een geweldige tocht.

De Morgenster, een zeilbrik, is ooit gebouwd als vrachtschip. Vanaf de zestiende eeuw komen dit soort tweemasters al voor. Tijdens het Havenfestival IJmuiden zal ook Statenjacht De Utrecht aan de kade te bewonderen zijn. Statenjachten zijn rijkelijk versierd, omdat deze in de 17e tot de 19e eeuw gebruikt werden voor het vervoer van belangrijke personen. Zo ook De Utrecht. Liefhebbers van historische schepen kunnen zich vergapen aan de stoomschepen Elfin (bouwjaar 1932) en de Adelaar (1925).