Staking om slepend loonconflict

Staking om slepend loonconflict
© RTV Seaport / Ton van Steijn

Voor de negende keer in ruim twee maanden tijd legt het personeel van de zes sleepboten van Svitzer het werk neer. De medewerkers gaan woensdag in plaats van hun werk op de sleepboot ouderen in IJmuiden rondvaren. Svitzer heeft vijf boten in Amsterdam, en één boot in de Rotterdamse haven.

Werknemers op de sleepboten van Svitzer stemden jaren terug, toen het bedrijf in financieel zwaar weer zat, onder druk in om gemiddeld zo’n acht uur per week meer te gaan werken. Tegen hetzelfde loon, in ruil voor vijf jaar baangarantie. Nu de golven weer zijn gaan liggen en de werknemers nog altijd meer uren werken, willen de werknemers betaald krijgen naar de uren die ze maken.

Ze zien tot die tijd een deel van hun werk als vrijwilligerswerk. Daarom voert het personeel deze negende keer op een bijzonder manier actie, door daadwerkelijk vrijwilligerswerk te gaan doen in plaats van werken. Ouderen van verzorgingstehuis Breezicht in IJmuiden krijgen een rondvaart op de Koningin Emma.
De 63 medewerkers op de sleepboten willen een 4-jarig cao, met 4 procent loonsverhoging per jaar. Svitzer wil niet meer dan 2 procent loonsverhoging per jaar.

Vakbonden FNV en Nautilus vinden het onbegrijpelijk dat Svitzer het offer van haar werknemers de afgelopen jaren niet erkent en nu het financieel weer goed gaat de lonen niet wil verhogen.

tekst: Rijnmond.nl Foto Ton van Steijn