Man uit Eritrea op vlot naar Engeland

Man uit Eritrea op vlot naar Engeland
© RTV Seaport / KNRM

Een man op een zelfgemaakt vlot is vanochtend uit de Noordzee gered door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Het gaat om een 26-jarige man uit Eritrea die vanuit IJmuiden naar Engeland wilde varen.

Het vlot was opgemerkt vanaf een vissersschip. De man werd zondagochtend uit het water gehaald door een reddingsboot bij IJmuiden. Zijn vlot werd meegenomen naar wal. De vermoedelijke vluchteling is vervolgens overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Hij was waarschijnlijk pas net aan zijn reis begonnen, maar bevond zich al in een zeer gevaarlijk gebied. Hij voer al in de vaarroute van de grote schepen. Een kapitein van een groot schip zou hem over het hoofd zien en hem overvaren.

Het vlot was zelf in elkaar geknutseld. Het was gemaakt in een v-vorm en had een houten frame. Aan de onderkant hingen jerrycans en zelfs ballonnen. De man had wel eten en drinken bij zich, dus hij had zich wel enigszins voorbereid.

Volgens de woordvoerder Edward Zwitser van de KNRM is het levensgevaarlijk om op zo’n vlot de Noordzee over te steken. “Het vlot kan zinken of kapseizen en is bovendien niet te besturen. Voor hetzelfde geldt zou hij in een stroming terecht raken en in plaats van Engeland en pas na een lange tijd in Groenland belanden. Het is natuurlijk een wanhoopsdaad, maar het is goed dat hij uit zee is gehaald.”

Zo ver bekend is het voor het eerst dat een vluchteling op een boot via de Nederlandse kust Engeland probeert te bereiken. Een woordvoerder van de marechaussee laat dan ook weten dit nog niet eerder te hebben meegemaakt.

Bron: RTV Noord Holland.