Herdenking verzetsheld Jan Bonekamp

Herdenking verzetsheld Jan Bonekamp
Foto: Erik Baalbergen

Het Bonekamp herdenkingscomité organiseert op zaterdag 4 mei 2019 om 20.30 uur een bijeenkomst bij het graf van Jan Bonekamp op de Westerbegraafplaats in IJmuiden.

De herdenking van de IJmuidenaar Jan Bonekamp en de strijd die hij met velen van zijn tijdgenoten voerde mag een bron zijn van inspiratie in een tijd van stormachtige politieke en economische ontwikkelingen. Van onverdraagzaamheid en intolerantie. Maar ook een tijd van strijdbare inzet van vakbondsleden voor een fatsoenlijke oude dag, jongeren die in de benen komen voor een ambitieus klimaatbeleid en vluchtelingen en ontheemden die vechten voor hun bestaan.

Bij deze 13e herdenking spreekt, na de bekende IJmuidense auteur Conny Braam, Fulco van Aurich. Fulco was lang anti-apartheidsactivist en ook vandaag de dag staat hij op tegen onrecht, in het voetspoor van Bonekamp, van zijn moeder, zijn vader en van anderen. Over Jan Bonekamp schrijft Conny Braam: “Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers.” Door uw komst kunt u Jan Bonekamp en de strijd die hij samen met velen anderen voerde, herdenken. Opdat we niet vergeten…