Fietsexcursie Spaarndam

Fietsexcursie Spaarndam
Foto: IVN Zuid-Kennemerland

Maak kennis met Grote Klaas, Mooie Nel en Dappere Hansje tijdens de afwisselende fietstocht van IVN Zuid-Kennemerland op zondag 28 april,

Het landschap als geschiedenisboek, dwars door het veenweidegebied Spaarnwoude: beleef het tijdens een afwisselende fietstocht die IVN Zuid-Kennemerland op zondag 28 april 2019 organiseert door het veenweidegebied Spaarnwoude met veel aandacht voor de rijke historie van dit gebied.

Goed te zien is hoe het landschap in de loop der eeuwen is veranderd. Ruim 5000 jaar geleden lag de kustlijn van Nederland bij het huidige dorpje Spaarnwoude, waar het karakteristieke kerkje op een oude duintop ligt. Landinwaarts was een enorm waddengebied, dat later in een moerasgebied veranderde waarin een veenlaag ontstond. Veel van die oude landschapskenmerken zijn nog te vinden, evenals sporen van de strijd tegen het water van bewoners uit die tijd. De fietstocht voert langs monumenten en oude veenrivieren zoals De Liede en het Spaarne, waar de oer-Hollandse strijd tegen het water nog goed zichtbaar is. We besteden natuurlijk ruim aandacht aan de weidevogels en de flora en fauna van het weidelandschap. Het is raadzaam stevige schoenen te dragen en een verrekijker mee te nemen. Kinderen vanaf 12 jaar zijn welkom. Datum: zondag 28 april Aanvang: 13:00 uur Duur: 1,5 uur.

Meer informatie over IVN en aanmelden vindt u op www.ivn.nl/zuidkennemerland