‘Gele en oranje hesjes’ beschermen padden

‘Gele en oranje hesjes’ beschermen padden
Foto: LNH

Binnenkort kan men ‘s avonds en ‘s morgensvroeg langs de weg mensen in gele of oranje hesjes tegen komen. De paddentrek is namelijk weer begonnen. Door het zachte weer trekken padden, salamanders en kikkers van hun overwinteringsplek in duin of bos naar hun voortplantingsgebied.

Op veel plaatsen zijn tunnels aangelegd om de dieren veilig de weg te laten passeren. Maar daar waar geen tunnels zijn, staat gaas en zijn emmers ingegraven om de padden op te vangen. Vrijwilligers legen de emmers ’s morgens aan de andere kant van de weg bij een plas of sloot.

Op sommige plekken wordt de weg tijdens de paddentrek afgezet door een slagboom dit is alleen in de avond en nacht. De trek kan elk moment beginnen, de temperatuur en luchtvochtigheid spelen hierbij een cruciale rol.