Fototentoonstelling ‘zo vierden we feest’

Fototentoonstelling ‘zo vierden we feest’
Foto: PR museum Kennemerland

Vrolijkheid troef in Museum Kennemerland. Oorzaak: de fototentoonstelling ‘Zo vierden we feest in Kennemerland’.     De nieuwe expositie geeft een beeld van het feestvermaak in de regio. Gefeest werd er in elk geval volop. Te zien vanaf zondag 17 februari.
Een feest der herkenning, tevens de vrolijkste tentoonstelling die er ooit is geweest in Museum Kennemerland. De meest uiteenlopende feesten uit de periode 1950-1980 komen aan bod. Uiteraard de kermissen en draverijen, waarin Kennemerland vanouds uitblinkt. Te denken valt verder aan historische en kerkelijke optochten, pinkenmarkt, bloemencorso en Sint Maarten. Veel aandacht gaat uit naar allerlei populaire, volkse evenementen in Beverwijk, Wijk aan Zee, Heemskerk, Assendelft, IJmuiden en Santpoort. Zoals katknuppelen, paalzitten, zeepkistracen en modderworstelen. ,,Het lijkt er op dat de bevolking een voorkeur heeft voor feesten waarbij je vies wordt of een nat pak haalt.’’, aldus Teatske de Jong, curator van de wisseltentoonstelling.                                                                                                                                  De historische verenigingen hebben voor de expositie de mooiste feestfoto’s uit hun archief opgediept. Zo ook het Prentenkabinet Van der Linden en het museum zelf. Bijzonderheid: bezoekers kunnen een eigen feestfoto (kopie) uit hun privéalbum meebrengen of mailen (t.dejong@museumkennemerland.nl) om op de kiekjeswand te plakken. Er zijn al enkele mooie inzendingen binnen. De kiekjeswand moet uitgroeien tot een bonte, ontroerende plaatjesverzameling.                                                                                                                                           Behalve de mooiste foto’s is er het prachtige ontwerp te zien voor de historische stoet ter gelegenheid van 650 jaar stadsrechten (1948) in Beverwijk: een twaalftal kartonnen bladen, getekend door Herman Moerkerk. Bezienswaardig zijn de affiches van allerlei evenementen en (amateur-) filmpjes. Nog in voorbereiding zijn lezingen en educatieve activiteiten voor de jeugd.                                                                               De fototentoonstelling ‘Zo vierden we feest in Kennemerland’ is te zien vanaf zondag 17 februari tot en met zondag 5 mei.

Museum Kennemerland, Noorderwijkweg 2a (hoek Westerhoutplein) www.museumkennemerland.nl