Een baan op basis van vaardigheden

Een baan op basis van vaardigheden
Foto RTV Seaport/PR

Techport heeft op 14 december samen met organisaties uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid het Regionaal Skillsakkoord ondertekend. Techport wil hiermee samen met de House of Skills community zorgen dat werkzoekenden in aanmerking komen voor een baan op basis van persoonlijke vaardigheden in plaats van een diploma.

De snel veranderende arbeidsmarkt vereist een nieuwe aanpak om de vraag naar en het aanbod van werknemers op elkaar afgestemd te krijgen. Werknemers die in een krimpmarkt hun baan verliezen, worden omgeschoold naar groeisectoren zoals techniek.

Opleidingen duren meestal 3 à 4 jaar. House of Skills wil voor zij-instromers een leertraject opzetten van slechts 3 tot 5 maanden. Een ander aandachtspunt is het skills assessments. ‘Daarbij wordt niet gekeken naar welke diploma’s iemand heeft, maar meer naar: wie ben je, welke ervaring heb je en welke beroepen daarbij passen.