Dak op nieuwe Kooksgashouder bij Tata Steel

Dak op nieuwe Kooksgashouder bij Tata Steel
Foto RTV Seaport/PR

Bij Tata Steel is het hoogste punt van de bouw van de nieuwe Kooksgashouder bereikt door het ophijsen van het dak op de nieuwe installatie. Het koepelvormige dak heeft een diameter van 52 meter, weegt maar liefst 275 ton en moest op 26 meter hoogte worden geplaatst. Naar verwachting wordt de nieuwe Kooksgashouder in de zomer van 2019 in gebruik genomen.

In de nieuwe Kooksgashouder wordt het kooksgas van de twee Kooks- en Gasfabrieken op de site opgevangen alvorens het via een pijpleiding over het terrein wordt getransporteerd naar de Warmbandwalserij. Daar wordt het ingezet om de plakkenovens te stoken, hetgeen gebruik van aardgas uitspaart. De nieuwe gashouder wordt tweemaal zo groot als de huidige en heeft een capaciteit van 50.000 m3. Daardoor kan het kooksgas op de site effectiever worden benut en hoeft er minder te worden gefakkeld.