Eerste wereldoorlog concert in de kerk

Eerste wereldoorlog concert in de kerk
Foto RTV Seaport/PR

Ter gelegenheid van het 100 jarig jubileum van de wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog brengt IJmond Vocaal op zaterdag 10 november het werk Eternal Light van Howard Goodall in de Engelmunduskerk in Oud-IJmuiden.

Dit prachtige requiem is gebaseerd op teksten van soldaten die het slagveld en de vreselijke loopgraven overleefden. Een belangrijk onderdeel is het wereldberoemde gedicht van de Canadese arts John McCrae over de uitgestrekte klaproosvelden die ontstonden tussen de graven in Vlaanderen. Sindsdien is de klaproos het symbool geworden voor de herdenking van de gevallenen in WO1 en de daarop volgende oorlogen.

Nederland was weliswaar neutraal, maar toch werden honderdduizenden jongens gemobiliseerd o.a op het Forteiland van IJmuiden en in Fort Kijkduin in Den Helder. Ook vielen er in de vissersplaatsen aan de Nederlandse kust veel burgerslachtoffers door de zeeblokkade. Vissersboten die zich toch op zee waagden, liepen het risico op de mijnenvelden te lopen of getorpedeerd te worden door Engelse oorlogsschepen.

Voor aanvang van het concert is er om 19.30 uur een inleiding waarin het muziekstuk en de rol van de Engelmunduskerk worden toegelicht. Het concert begint om 20.00 uur.